• Начало
  • Новини
  • Как да изберете телевизионна антена за най-добро приемане

Как да изберете телевизионна антена за най-добро приемане

Как да изберете телевизионна антена за най-добро приемане
3 юни 2024
Гледането на ефирна телевизия преди цифровата ера беше  лесно. Само трябваше да включите телевизора, да наместите металните пръчки на антената, да донаместите за най-малко снежинки и готово. 
Телевизионните антени а и цялостното изживяване са изминали дълъг път оттогава.
Операторите днес предлагат най-новия стандарт за излъчване, съчетаващ  телевизия с ott съдържание.
Въпреки това за хората, които имат нужда от няколко безплатни ефирни канали на вилата/ караваната/ село и не искат да се обвързват с договор към оператор, ефирната телевизия е добро решение.
 

Видове телевизионни антени.

Първата стъпка за гледане на ефирна телевизия е намирането на най-добрата телевизионна антена за вашите нужди, като антена за HD телевизори. Има два основни типа цифрови антени за телевизия, от които да избирате:
 
 
Активни/ пасивни телевизионни антени.
Телевизионните антени с усилвател са предназначени за места с по-слаб сигнал. Хората в отдалечените  райони могат да се възползват от активни антени, тъй като те улавят по-добре слаби сигнали. Въпреки това, ако се намирате близо до ретланслатор, активната антена понякога може да доведе до смущения в приемника и да получите по-малко канали.
В този случай е по-добре да използвате пасивна антена. 
 
Външни/ вътрешни телевизионни антени.
Външните телевизионни антени са по-големи и по-чувствителни от вътрешните антени.
По-големият размер на повърхността на външната антена я прави една от най-добрите цифрови антени, защото качеството на каналите е по-добро, а смущенията по-малко. Освен това те обикновено се монтират по-високо, което помага при получаване на отдалечени сигнали.
 
Вътрешните телевизионни антени са идеални за хора в по-населени градски райони. 
Вътрешните антени улавят добре силни местни сигнали и може да са всичко, от което се нуждаете, за да се насладите на независимостта на ефирната телевизия.
 
 

Как да настроите телевизионна антена.

След като изберете антената си, важно е да се уверите, че имате всичко необходимо:
 
Телевизор с DVB-T2 цифров тунер. Най-новите модели телевизори имат вградени цифрови тунери, така че може да проверите дали вашият телевизор е от тях. Проверете в ръководството, за да се уверите, че поддържа MPEG 4 DVB-T2 цифров тунер.
Ефирен приемник за цифрова телевизия. Ако имате по-стар телевизор, който няма вграден тунер, декодерите за цифрова телевизия могат да бъдат закупени отделно.
Ако решите да купите или ползвате декодер втора употреба, то трябва да се уверите да поддържа HD канали. 
Коаксиален кабел. Всички стайни и някои външни ефирни антени са оборудвани с кабел, който ще свърже антената към телевизора, но ако вашата антена няма кабел в комплекта, е необходимо да закупите коаксиален кабел. В такъв случай ще са Ви необходими и F Конектори и ТВ букса. 
 

Намиране на правилната позиция на телевизионната антена.

Хубаво е да обмислите както практичността за получаване на най-много телевизионни канали, така и как антената ще се впише стилистично в декора на вашия дом. Поставянето на антената зад телевизора е добър вариант. Поставянето на антената върху телевизора също е популярен избор, защото е разположена така, че да улавя по-добър сигнал и не се набива на очи. Препоръчително е да поставите антената нависоко или до прозорец, за да гарантирате максимална сила на сигнала. Ако използвате външна телевизионна антена или комбинирана стайна/външна антена, можете също да я монтирате на покрив, парапет или стена. 
За щастие новите антени изглеждат все по-елегантно и няма нужда да се притеснявате от стилистичния елемент. 
 

Как да свържете антена към вашия телевизор.

Най-лесната част от настройването на антена е да я свържете към вашия телевизор. Просто вземете коаксиалния кабел от антената и го свържете към антенния вход на вашия телевизор. Ако използвате активна антена, ще е необходимо да свържете USB кабела към телевизора или външно захранване. Ако изпозлвате ефирен приемник, ще е необходимо да активирате +5V активна антена в менюто на декодера.
 
Сканиране за канали.
Последната стъпка преди гледането на безплатна ефирна телевизия е сканирането за канали. 
Включете телевизора и влезте в менюто за антенна настройка. В повечето телевизори се намира в менюто с разширени настройки. 
 

Отстраняване на неизправности

 
Ако не намирате всички канали, или качеството не е добро, опитайте да намерите място с по-добър сигнал. 
Винаги е добре преди да започнете монтажа на антената, да проверите къде се намира предавателят. Тази карта ще Ви помогне да намерите информацята, спрямо районът, в който се намирате. 
Ще Ви даде и точна информация за броя канали, които трябва да получите при сканиране за ефирна телевизия. 
 
Поставете антената по-високо на стената
Защо е желателно: Поставянето на антената близо до тавана обикновено дава най-добри резултати, защото поставя антената над нивото на ниско разположени обекти в близките стаи или на открито, които могат да блокират сигнала. 
Това е част от причината монтираните на стена антени да превъзхождат антените, поставени върху маса или стойка за телевизор. Това обаче е само общо правило; конструкцията на дома Ви, ориентацията и позицията на стената и каквото и да е от другата страна на стената, всъщност може да доведе до по-лошо приемане, ако монтирате антената високо.
 
Единствената трудност, която вероятно ще срещнете, когато монтирате антена близо до тавана, е, че кабелът може да не е достатъчно дълъг. Ако кабелът на антената не е достатъчно дълъг, за да се монтира високо, можете да удължите всеки антенен кабел с коаксиален кабел и съединител(муфа).
 
Свържете усилвател към антената
Ако не искате да монтирате външна антена, може да опитаде да свържете усилвател към вашата и да тествате сигнала. Не забравяйте, че след всяка промяна, е добре да сканирате наново за канали. 
 
Ако нищо не помогне, монтирайте външна антена
В повечето градски и много крайградски райони една добре позиционирана вътрешна антена би трябвало да приема всички цифрови ефирни канали. Но ако се намирате далеч от местните телевизионни предаватели, ако сте в гъсто населен градски район, където смущенията са голям проблем, или ако една или повече станции предават по нисък VHF канал, струва си времето и усилията да инсталирате външна антена на покрива, при условие че живеете на място, където това е възможно.
 
 
Без значение какъв тип антена изберете, отделянето на малко време, за да я настроите правилно, ще ви се изплати.
Най-хубавото от всичко е, че тази антена никога няма да ви струва допълнителни месечни разходи, няма да Ви иска номера на кредитната карта или парола и няма да Ви обвърже с договор.