Какво е HDMI CEC?

Какво е HDMI CEC?
28 май 2024

HDMI-CEC е удобна функция на повечето модерни телевизори и HDMI устройства, която прави по-удобно превключването на устройства и сърфирането с едно дистанционно. 

HDMI е стандартният кабел за свързване на аудио и видео устройства от известно време, но не всички негови функции са добре известни. Може да сте виждали опция за HDMI-CEC на вашия телевизор, система за домашно кино или LYNX 4K и сте се чудили какво прави тази функция. 


Какво е HDMI-CEC?

HDMI-CEC (Consumer Electronics Control) е функция на стандарта HDMI, която позволява на свързаните устройства да "се разбират" помежду си. Целта на тази функция е да Ви позволи да контролирате множество устройства, свързани към дисплей( ТВ) с едно дистанционно, което увеличава удобството.CEC не е изискване за всички HDMI устройства, но е включен в почти всички съвременни устройства, които използват този порт за изход и вход. Функцията е част от самото устройство, така че нямате нужда от конкретен HDMI кабел, за да се възползвате от нея.

 

 

Какво можете да правите с HDMI-CEC?


Функциите, които HDMI-CEC активира, зависят от устройствата, които използвате, но в повечето случаи можете да очаквате няколко стандартни функции.Една от тях е възпроизвеждане с едно докосване, което позволява на вашите свързани устройства да превключват входа на телевизора. Например гледате YouTube на телевизора. Когато включите вашия LYNX 4K iptv приемник и той се стартира, телевизорът автоматично ще излезе от Youtube и ще се превключи на този HDMI вход.Това Ви спестява необходимостта от превключване към правилния HDMI вход, посредством ТВ дистанционното. В повечето случаи това работи и по обратния път, така че когато превключите телевизора към да речем входа нa конзола, тя ще се включи автоматично. Подобна функция е системният режим на готовност( стендбай), който Ви позволява да изключите няколко устройства с едно натискане на бутон. Обикновено това означава, че когато натиснете POWER бутона на телевизора, той ще изключи и останалите устройства. Така че, когато приключите с гледането на IPTV, не е нужно да изключвате телевизора и приемника по отделно, а е достатъчно да натиснете само POWER бутона на телевизора.Това са двете най-основни функции на HDMI-CEC, но може да се насладите и на други в зависимост от свързаните устройства. Например, системното аудио управление ви позволява да контролирате силата на звука на външно устройство, като вашия приемник, като използвате дистанционното на телевизорa.
Има и функции за DVR устройства, които Ви позволяват бързо да записвате предавания или да зададете таймер за автоматичен запис.

Как да включа или изключа HDMI-CEC?

Всяко устройство, което поддържа функцията трябва да има опция за активиране или деактивиране.
Ако изключите функцията на вашия телевизор, тя ще бъде неактивна за всички свързани устройства.
Можете да изключите функцията и на определено устройство, за да не се включва/ изключва автоматично. 

 

На някои устройства CEC е деактивиран по подразбиране, докато на други е активна.
Затова е най-добре да проверите настройките. 

 

За съжаление е трудно да се дадат конкретни инструкции за превключване на CEC, тъй като местоположението на настройката варира според модела. Вероятно е в "Настройки", "Други".
Ако не можете да го откриете, опитайте да потърсите в Google вашия модел телевизор с „HDMI-CEC“, за да го намерите.

 

Другият проблем, който прави HDMI-CEC трудно достъпен е, че има производители на хардуер, които използват собствено име за него.Няма да видите опция, озаглавена HDMI-CEC на всеки телевизор, така че изисква още повече търсене.
По-долу е даден списък с имена, които някои производители на телевизори използват за HDMI-CEC:
LG: SimpLinkPhilips: EasyLinkSamsung: Anynet+Sony: BRAVIA Sync или BRAVIA LinkToshiba: CE-Link или Regza LinkАко вашият телевизор не е в списъка, потърсете в Google как да активирате „HDMI-CEC“ функцията му.
 

Какво да направим ако HDMI-CEC не работи.

Ако HDMI-CEC не работи правилно, има няколко неща, които можете да опитате. Първо, рестартирайте напълно всички засегнати устройства. Повечето смарт телевизори не се изключват напълно, когато натиснете бутона за захранване на дистанционното управление, така че вероятно ще трябва да изключите и включите от захранването.
След рестартиране се уверете, че имате инсталирани актуализации за вашия телевизор и всички други свързани устройства. Най-новият системен софтуер може да поправи всички грешки на функцията.
Уверете се също, че всяко свързано устройство поддържа CEC — ако не виждате опцията в менюто, вероятно не я поддържа.
И накрая, опитайте друг HDMI порт на вашия телевизор, ако все още имате проблеми, и проверете отново дали опцията е активирана за всички устройства. Опитайте и с различен HDMI кабел, в случай, че е дефектен.