Логопериодична антена или антена тип Яги?

Логопериодична антена или антена тип Яги?
9 юли 2024
Много от клиентите ни се двоумят между логопериодична антена и антена тип Яги. 
Тук ще опитаме да обясним основните разлики. 
Когато избирате между логопериодична (LPDA) антена и Yagi антена за телевизионно приемане, решението зависи от специфични фактори като броя на каналите, честотния диапазон, силата на сигнала и разстоянието от излъчващата кула.
Ето подробно сравнение, за да определите кога едната е по-добра от другата за телевизионно приемане:
 

Логопериодична антена за телевизионно приемане

 

Логопериодичните антени (LPDA) обикновено се състоят от диполни елементи, които са двойки метални пръти, разположени по дължината на основа. Разстоянието между тези елементи позволява настройка на честотния диапазон на антената. Например, клетъчните LPDA антени са настроени да приемат честоти между 698 и 2700 MHz. Други LPDA антени са фокусирани върху VHF, UHF, WiFi и други високочестотни диапазони в GHz спектъра.
 

Логопериодичните антени са различни от EMC антените, които работят чрез електромагнитни полета, и от антенните масиви, които са големи и сложни системи от много антени, способни да предават и приемат сигнали. LPDA антените са много по-гъвкави - те могат да работят с обикновено захранване и да бъдат инсталирани почти навсякъде на разумна цена.

 
Логопериодичните антени се използват за усилване на сигнала (измерено в dBi). Докато Yagi антените са добри за приемане на сигнал от близки разстояния, LPDA антените могат да работят добре дори при по-слаби сигнали и трудни условия. Това се постига благодарение на фокусирания им сигнал, който се излъчва в лъч с ширина около 30 градуса.
 
 

Как работят логопериодичните антени?

 

Логопериодичните антени обикновено се състоят от диполни елементи, всеки от които представлява двойка метални пръти, разположени по дължината на основа, която е по оста на антената. Разстоянието между тези елементи позволява настройката на честотния диапазон на LPDA. Например, клетъчните LPDA антени са настроени така, че да улавят честоти между 698 и 2700 MHz. Други LPDA антени са фокусирани върху VHF, UHF, WiFi и други честоти в високочестотния GHz спектър.

 Предимства на логопериодичната антена:

 

Широк честотен диапазон: Логопериодичните антени могат да приемат широк диапазон от честоти, което ги прави идеални, ако ще приемате множество телевизионни канали, разпределени в различни честотни ленти (VHF и UHF).
Съгласуваност между честотите: Те осигуряват по-последователна производителност в широкия си честотен диапазон, като гарантират, че всички канали се приемат с подобно качество.
Гъвкавост: Подходящ за райони, където телевизионните станции излъчват както на по-ниски (VHF), така и на по-високи (UHF) честотни ленти.
Недостатъци:
Умерено усилване: Логопериодичните антени обикновено имат по-ниско усилване в сравнение с Yagi антените, което може да доведе до по-слаб сигнал, в по-отдалечени зони. 
 

Yagi антена за телевизионно приемане

 

Какво е Yagi антена?

Антената Yagi е насочена антена, която подобрява излъчването в една посока.
 
За какво се използва Yagi антена?
Антените Yagi имат различни цели. На индустриално ниво те могат да работят за радари за откриване на движение или за любителско радио. На потребителско ниво те могат да се използват за подобряване на приемането на ефирна телевизия.
 

Как работи Yagi антената?

Антената Yagi работи чрез взаимодействието на четири основни части:
 
  • Задвижван елемент: Задвижваният елемент е основният излъчващ елемент на Yagi антената и е свързан към предавателната линия.
  • Директор(и): Тези части помагат за насочване и усилване на сигнала на антената.
  • Линия: Основната част на антената, която държи директорите и рефлектора и ги свързва със задвижвания елемент.
  • Рефлектор: Тази част отразява сигнали, които не са в желания обхват, и усилва тези, които са в обхвата. Представете си го като огледало, което отразява светлина.

Тези части позволяват на Yagi антените да усилват сигнала по-добре от антените, които приемат сигнали от всички посоки.

Yagi антените не работят добре в превозни средства, защото движението постоянно променя посоката им. Въпреки това, техният насочен характер ги прави идеални за домашни и търговски инсталации, където могат да осигурят по-добър сигнал и обхват.

 

Колко далеч може да достигне Yagi антената?

Типичната Yagi антена е ефективна до 8 километра, но най-добре работи до около 5 километра. Yagi антените са три пъти по-мощни от антените, които приемат сигнали от всички посоки, защото са настроени за конкретна честота, работят с един или два сигнала и могат да бъдат насочени така, че да улавят най-добрия възможен сигнал, независимо къде се намирате.

Кaк да насоча Yagi антена?

 

Трябва да насочите външната антена в посоката, която най-добре приема сигнала от кулата, защото Yagi антената няма да получи сигнал, който е извън обхвата. С други думи, ако кулата е извън лъча на антената, няма да получите усилването, което търсите. Затова Ви препоръчваме да намерите най-близката  кула, преди да насочите вашата yagi антена.

Може да направите това на тази интерактивна карта: 

Предимства на антена тип Яги: 

 
Високо усилване: Антените Yagi осигуряват по-високо усилване, което ги прави по-добри за приемане на по-слаби сигнали, особено ако сте далеч от излъчващата кула.
Силно насочени: Те са по-насочени, което помага за намаляване на смущенията от нежелани сигнали и подобрява приемането от определена посока.

Недостатъци:

Тесен честотен диапазон: Антените Yagi са оптимизирани за определена честотна лента. Това може да е ограничение, ако трябва да приемате канали, разпръснати във VHF и UHF ленти.
По-малко гъвкави: Те може да не се представят добре, ако телевизионните станции излъчват на много различни честоти или ако в бъдеще се появят нови станции на различни честоти.
 
В кои случаи да използвате логопериодична антена:
 
Ако трябва да приемате телевизионни канали в широк диапазон от честоти (както VHF, така и UHF).
Ако телевизионните станции са разпределени в различни честотни ленти.
Ако се намирате в градска или крайградска зона, където силата на сигнала е умерена и широкият честотен диапазон е по-полезен от високото усилване.
 
В кои случаи да използвате  антена тип Яги: 
 
Ако сте далеч от излъчващите кули и се нуждаете от високо усилване, за да получавате слаби сигнали.
Ако всички телевизионни станции, които искате да приемате, са в тесен честотен диапазон.
Ако посоката на излъчващите кули е известна и фиксирана, което позволява прецизно насочване.
Ако сте в отдалечен район, където по-високото усилване и насоченият фокус могат значително да подобрят приемането на сигнала.
В заключение: 
За телевизионно приемане логопериодичната антената е по-добра, когато трябва да покриете широк честотен диапазон с постоянна производителност както в VHF, така и в UHF лентите. Антената Yagi е по-добра, когато се нуждаете от високо усилване и насоченост за улавяне на по-слаби сигнали от определена посока. Изборът зависи от вашето конкретно местоположение, разстоянието до кулите за излъчване и честотното разпределение на телевизионните канали, които искате да приемате.