Връщане

Ако сте получили функциониращ продукт, отговарящ на описанието, но желаете да се възползвате от правото си да го върнете в рамките на 14 (четиринадесет дни), моля, истеглете протокол за връщане и следвайте стъпките по-долу.

 

1. Изпратете следните данни на e-mail sales@pacostar.eu :

  1. Номер на поръчка;

  2. Дата на получаване на продукта;

  3. Имена на клиент;

  4. Телефон за връзка;

  5. Тип и номер на платежния документ (касова бележка, фактура, разписка от куриер за пощенски паричен превод);

  6. При желание от Ваша страна, можете да посочите причина за връщане;

2. Представител на Паскови ООД ще се свърже с Вас.

 

Моля, свържете се с нас на 044/666663; 0878515915 или sales@pacostar.eu , преди да изпратите продукта обратно.

 

3. След потвърждение от търговеца, изпратете продукта на адрес:

  • Получател: Паскови ООД

  • Адрес за доставка: Еконт офис "Братя Миладинови", Спиди " офис "Лъдженска"

  • Тел.: 0878515915; 044/666663; 

  • Моля, имайте предвид, че транспортните разходи за връщане на продукта са за сметка на клиента.

Полезна информация:

Потребителят има право, съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, да се откаже от получената стока в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на получаване на стоката, без да дължи обезщетение или неустойка. В този случай Паскови ООД ще възстанови на потребителя заплатените от него суми не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която потребителят е упражнил правото си да се откаже от стоката, съгласно чл. 55, ал. 6 от Закона за защита на потребителите.

Потребителят е длъжен да съхранява получените от Паскови ООД стоки, тяхното качество и безопасност по време на срока по чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите. За да бъдат върнати обратно закупените продукти, задължително условие е те да бъдат в изряден търговски вид, и без да е нарушена целостта на опаковката. Продуктите трябва да отговарят на вида, в който са получени от потребителя. На връщане и отказ не подлежат продукти, които не отговарят на тези условия.

За да бъде възстановена цялата сума на продукта при връщане в 14 дневен срок, задължително условие е те да бъдат в изряден търговски вид, без да е нарушена целостта на опаковката и без следи от употреба. Продуктите трябва да отговарят на вида, в който са получени от потребителя. На връщане и отказ не подлежат продукти, които не отговарят на тези условия. 

При връщане на закупена стока по желание на клиента съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, транспортните разходи са за сметка на клиента.

Ако установите при самото получаване на стока, че тя е с нарушена или разкъсана опаковка поради неправилно транспортиране, или има липси, рекламацията и застраховката ще бъде уважена само в присъствието на куриера. В този случай, моля, незабавно се свържете с нас и/или откажете да приемете стоката. Рекламацията се удостоверява със забележка в товарителницата на куриера. Изготвя се протокол, в който е описано констатираното състояние на пратката и опаковката и. В случай че приемете пратката на своя отговорност и не предявите своите претенции пред куриера, рекламацията може да се счете за недействителна.